Inspiration

Het is zover: het seizoen van de stoofpotjes is aangebroken! Die pruttelende potjes ruiken en smaken niet alleen geweldig, ze zijn ook nog eens makkelijk om te maken. Met onze stoofpotjes-checklist serveer je je gasten gegarandeerd verrassende combinaties.

Gaspillage

Minder waste! Meer smaak!

Vroeger gingen alle restjes vlees, vis, aardappelen en groenten in zo’n dampend potje, want het huishoudelijk budget was dikwijls beperkt: niks mocht verloren gaan. Een filosofie die óók vandaag prima werkt in jouw keuken. Het bestrijden van voedselverspilling is interessant om de marges te verbeteren.  Het verwerken van restjes van vandaag is mooi meegenomen voor je rendement van morgen.

Ingredients-plats-mijotes

Typische stoofpotingrediënten

Een stoofpot is eigenlijk een combinatie van vaste ingrediënten (vlees, vis, gevogelte en groenten) die in een fond of saus worden gekookt. Het gerecht wordt geserveerd in de uitgekookte jus of saus. Meestal wordt een stoofpotje op lage temperatuur gegaard om zo de maximale smaak uit de ingrediënten te trekken. Zo verkrijg je een heerlijke mix van verwarmende smaken.

  • wintergroenten als savooikool, pompoen, pastinaak, knolselder, spruitjes, raapjes, boerenkool …
  • vloeistof: (streek)bier, bouillon, wijn, …
  • vlees: rund, kip, spek, worstjes, …
  • vis: makreel, witte stevige vis zoals lot of victoriabaars
Regal-pour-les-yeux

Het oog wil ook wat!

Met de ovale gietijzeren sizzler pan bereid je eenvoudig de lekkerste gerechten.  Vlees, vis, zeevruchten of een groenten- of stoofgerecht: de sizzler pan kan het allemaal.

Mijote

De finishing touch

Verse groene kruiden doen het altijd goed, denk maar aan bieslook, basilicum, platte peterselie bij een groentestoofpot, koriander bij Aziatische schotels …

Je kan je stoofpot ook presenteren met gehakte hazelnoten, amandelen en walnoten, of met gebakken en gekruid broodkruim. Of maak een gremolata met fijngehakte platte peterselie, sinaasappelzeste en een teentje knoflook.

biere

Beer ❤ food

In het najaar maken we plaats voor stevige gerechten zoals wild en klassieke stoofpotjes op ons menu. Vaak worden dan ook de betere bewaarwijnen uit de kelder gehaald, maar de innovatieve Belgische keuken harmonieert natuurlijk ook met onze nationale drank bij uitstek: bier.

Stoofpotten hebben hun succes vaak te danken aan de combinatie van smaken en aan ons rijk bierpatrimonium. Met een uitgebreide keuze aan biersoorten kunnen we naar hartenlust experimenteren.

We kunnen niet meer om de zogenaamde craft beers. Je ziet immers meer en meer microbrouwerijen die met lokale ingrediënten experimenteren en bijzonder smaakvolle, artisanale bieren brouwen. Deze bieren hebben vaak een jong en ruig imago, waardoor ze ook bij een jonger publiek goed in de smaak vallen.

burger

Stoofpot 2.0: Populaire recepten voor street food!

Onze favoriete klassiekers als street food? Bijzonder trendy en oh so Millenials! Genieten van een schotel zonder bestek? Uw klanten zullen het fantastisch vinden. Pak hip uit en waag u aan Bœuf Bourguignon in een burgerversie, Franse stijl. Gegarandeerd een topper! Stoof de blokjes rundsvlees en laat ze aanbraden in een heerlijke ‘bourguignonsaus’ op basis van rode wijn, spekjes en groenten. Stop alles in een knapperig rond broodje en serveer dat aan uw klanten…

 

Tortilla’s – soms ook taco’s genoemd – behoren tot de lievelingsgerechten van de Amerikanen. En wat als u die traag zou laten garen en zorgvuldig zou bereiden op basis van een pulled pork varkensschouder? De zachte en verfijnde smaak wordt benadrukt door de verse, kleurrijke garnituur met blokjes tomaat en een zoetzure saus. Gek op de Zuid-Amerikaanse keuken? Waarom serveert u de traditionele fajitas niet als een verrassend stoofpotje van kip?

tonka

Tonkabonen zijn hot

Tonkabonen zijn smaakbommetjes die in het Amazonegebied als geluksbrengers worden gedragen. In onze keuken geven ze onze gerechten een moderne en onverwachte twist. De nieuwste hype? Uw klassiekers in een meer exotische versie: bœuf bourguignon met tonkabonen, kalfsfricassee met Japanse Yuzu (een kruising van wilde mandarijn en Ichang citroen) of konijn met wasabi uit het land van de rijzende zon… Een smaakvol vleugje humor in een spraakmakend menu!

gratin

Stoofschotels om te delen

Wie al langer niet meer in een trendy restaurant binnenstapte, heeft misschien niet gemerkt dat het in is om gerechten te delen. Gezelligheid troef met aantrekkelijke stoofschotels die naar een hoger niveau worden getild.

Uiteenlopende gerechten proeven en ondertussen gezellig bijpraten. Het is dé succesformule voor een gezellige avond onder familie of vrienden. Verankerd in een volwaardige culinaire traditie krijgen uw stoofschotels iets geruststellends. Ze brengen mensen samen! Moeten ze daarom bijzonder verfijnd zijn? Nee, we moeten ze vooral lekker lang kunnen delen. Dit is het moment om ‘tijd’ op de menukaart van uw klanten te zetten…

Bidfood Thuin

Avenue Deli XL, 1
6530 Thuin
Phone: +32(0)71/25 68 11
Fax: +32(0)71/34 43 37
Email: info@bidfood.be

Bidfood Kruibeke

Kasteleinsstraat, 17
9150 Kruibeke
Phone: +32(0)3/250 62 00
Fax: +32(0)3/250 62 03
Email: info@bidfood.be
mybidfood