Gekonfijte eend gesmoord in moutbier met rode kool en broodknoedels

Gekonfijte eend gesmoord in moutbier met rode kool en broodknoedels

10 personen

Ingrediënten

Voor de eendenbout

  • 10 eendenbouten
  • 1,5 kg eendenvet
  • 8 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 5 laurierblaadjes
  • 2 el jeneverbessen
  • 2 el grof zeezout
  • 2 tl zwarte peperkorrels

Voor de gesmoorde mout

  • 1 l donker moutbier
  • 3 uien
  • 3 wortels
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 500 ml gevogeltefond
  • 2 el mosterd
  • 2 el appelstroop

Voor de rode kool

  • 1,5 kg rode kool
  • 3 appels
  • 2 rode uien
  • 250 ml rode wijn
  • 100 ml rodewijnazijn
  • 50 g roomboter
  • 2 el suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje

Voor de broodknoedels

  • 800 g (oud) wit brood
  • 400 ml melk
  • 5 eieren
  • 2 uien
  • 4 el peterselie

Bereiding

  1. Start met het konfijten van de eend. Masseer de eendenbouten een dag op voorhand in met het zeezout, de tijm, laurier en gekneusde jeneverbessen. Laat in de koelkast een nachtje rusten. Spoel de bouten daarna af en dep ze goed droog.
  2. Verwarm het eendenvet in een pan en leg de bouten volledig onder het vet. Laat ze tot drie uur zachtjes konfijten.
  3. Bak de uien en de wortel in een pan. Voeg hier de tomatenpuree en de bloem aan toe en bak kort even mee. Blus dit mengsel af met moutbier en voeg daarna de fond, mosterd en appelstroop toe. Laat dit even inkoken. Leg de eendenbouten in deze saus en laat ze een halfuur smoren op een zacht vuurtje.
  4. Maak intussen de rode kool: smelt de boter en fruit de uien kort aan. Voeg de fijn gesneden rode kool, de appel, suiker, azijn en wijn toe, samen met de kruidnagels en het kaneelstokje. Laat tot een uurtje zachtjes stoven.

5. Voor de broodknoedels maak je de melk warm en giet je dit over het brood. Laat tien minuten intrekken. Meng intussen de eieren met de gebakken ui, peterselie, peper, zout en nootmuskaat. Meng dit onder het brood.

6. Vorm kleine balletjes van het brood en pocheer deze in zacht kokend water, zo’n 15 à 20 minuten.

7. Leg alles netjes op een bord en smullen maar!

Zero-wastetip! Gooi het eendenvet niet weg, maar giet het over gebakken aardappelen in een ander gerecht. Dat levert instant een heerlijke, volle smaak op.