De Hagewinde maakt kinderen en jongeren warm voor rauwe groenten
De Hagewinde maakt kinderen en jongeren warm voor rauwe groenten
Als coördinator voeding en logistiek bij De Hagewinde in Lokeren weet Valerie Vehent maar al te goed hoe ze een kritisch publiek toch kan doen watertanden. Zélfs met rauwe groenten op het menu. In het multifunctioneel centrum schuiven dagelijks zo’n 120 kinderen en jongeren de benen onder tafel. Hun van kleins af aan gezonde gewoontes aanleren, is voor Valerie een absolute prioriteit. Even gluren in de kookpotten van De Hagewinde!
De Hagewinde is een multifunctioneel centrum voor kinderen en jongeren met een beperking. “We hebben een grootkeuken – een opleidingskeuken voor de jongeren – en een aantal leefgroepen”, legt Valerie uit. “Elke leefgroep heeft een eigen kookmoeke die de hoofdmaaltijd bereidt, de grootkeuken zorgt dagelijks voor verse soep. We vinden het belangrijk dat de kinderen en jongeren weten wat ‘gezonde voeding’ betekent: veel groenten en fruit, veel vezels en veel vitaminen. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat dat er bij hen echt ingebakken zit.”
Groenten stimuleren
Omdat er heel wat essentiële voedingsstoffen verloren gaan bij bereidingen, verschijnen er in De Hagewinde ook regelmatig rauwe groenten op tafel. Al gaat dat wel gepaard met uitdagingen, want groenten zijn bij kinderen helaas niet altijd even populair. Valeries oplossing? “De groenten koppelen aan iets wat gegarandeerd in de smaak valt. Zo is onze frietjesdag onlosmakelijk verbonden met een rauwkostsalade. Maar ook doorheen de dag stimuleren we het eten van groenten. Via snoeptomaatjes als gezond tussendoortje bijvoorbeeld, of door restjes van de hoofdmaaltijd opnieuw te presenteren als extra aanvulling bij de boterham.”
Kinderen en jongeren zijn op culinair vlak een kritisch publiek. “Bij ons mogen ze maximaal drie ingrediënten doorgeven die ze écht niet lusten”, vertelt Valerie. “Meestal zijn dat spruitjes en schorseneren. We verplichten de kinderen nooit om de groenten die op hun lijstje staan te eten, maar dan bieden we wel een ‘kindvriendelijk’ alternatief aan. Staan er spruitjes op het menu? Dan zijn er bijvoorbeeld ook worteltjes. Bij rauwkost voorzien we zelfs drie soorten groenten. De kinderen mogen natuurlijk ook altijd meerdere opties kiezen. In De Hagewinde staat er geen limiet op de hoeveelheid groenten en fruit.”
Het oog wil ook wat
De manier waarop de rauwe groenten worden aangeboden, speelt ook een grote rol, merkt Valerie. “Sommige kinderen zijn sneller geneigd om groenten te eten als ze heel fijn gesneden zijn. En de één heeft zijn rauwkost liever apart, de ander verkiest een gemengde salade. De kookmoekes kennen de kinderen het best en weten wat wel of niet werkt. Het is soms een beetje trial-and-error. We hebben bijvoorbeeld ondervonden dat kerstomaatjes meer succes hebben dan vleestomaten en dat rauw witloof met appel beter scoort dan gestoofd witloof. Nog een tip: pas je aanbod aan volgens het seizoen. In de winter proberen we één keer per week rauwe groenten op het menu te zetten, in de zomer kan dat makkelijk twee of zelfs drie keer per week. Een wrap die de kinderen zelf kunnen samenstellen is dan ideaal.”
In stijgende lijn
Valerie verwacht dat de populariteit van rauwe voeding in de toekomst nóg meer zal stijgen. “Via hippe gerechten zoals pokébowls krijgen kinderen en jongeren een stevige portie groenten binnen, zonder dat ze dat zelf eigenlijk beseffen. En ook ‘nieuwe’ ingrediënten – denk bijvoorbeeld aan edamamebonen – zorgen ervoor dat hun interesse wordt gewekt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen! In De Hagewinde blijven we dan ook zoeken naar manieren om groenten en fruit op een laagdrempelige manier aan te reiken. We volgen opleidingen bij Tabor, zetten actief in op duurzaamheid, promoten vegetarische maaltijden en zoeken inspiratie in lokale ingrediënten.”