Geroosterde eendenborst met pommes duchesse, cranberrysaus en pistachenoten

Ingrediënten voor 10 personen:

  • 1,5 kg eendenborstfilets
  • 50 – 60 pommes duchesses van Aviko
  • 500 g cranberry’s (diepgevroren)
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 300 ml rode (huis)wijn
  • 300 ml wildfond
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 sinaasappelschil (dun)
  • 150 g ongezouten pistachenoten, grof gehakt
  • 10 takjes verse rozemarijn

Bereiding:

  1. Snijd de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in zodat er een ruitjespatroon ontstaat.
  2. Bak de eendenborstfilets op de vetkant in een hete, droge pan. Extra vetstof is niet nodig. Kruid met wat grof zeezout en versgemalen peper. Draai de filets om wanneer ze mooi goudbruin zijn (na ca. 5 minuten) en bak nog zo’n 2 à 3 minuten op de vleeskant.
  3. Zet de filets daarna in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 8 à 10 minuten. Laat ze vervolgens nog even rusten onder aluminiumfolie. Een kerntemperatuur van ca. 55 °C is ideaal.
  4. Breng intussen de rode wijn aan de kook met de wildfond, suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en sinaasappelschil.
  5. Voeg de cranberry’s toe en laat zachtjes pruttelen tot de bessen openspringen (ca. 10 minuten).
  6. Verwijder de smaakmakers (kaneel, kruidnagel en sinaasappelschil) en bind de saus eventueel met wat maïzena.
  7. Doe de pommes duchesses intussen in een friteuse en bak ze gedurende 3 minuten op 175 °C.
  8. Snijd de eendenborstfilets in schuine plakjes en dresseer ze op het bord. Voeg een flinke lepel cranberrysaus toe en strooi er wat gehakte pistachenootjes over. Serveer er enkele pommes duchesse bij en werk af met een klein takje rozemarijn.

Je kunt de saus perfect een dag op voorhand maken. Dat zorgt voor een nog vollere smaak

Geroosterde eendenborst met pommes duchesse, cranberrysaus en pistachenoten