Zomerse stoemp met tarbot en salsa verde

Zomerse stoemp met tarbot en salsa verde

10 personen

Ingrediënten:

Vis

  • 10 tarbotfilets
  • Bloem, boter, peper en zout

Stoemp

  • 1,8 kg bloemige aardappelen
  • 3 broccoli’s
  • 5 uien
  • 5 el fijngehakte bieslook
  • 5 el fijngehakte peterselie
  • 5 lente-uien
  • 350 g yoghurt
  • 500 g kerstomaatjes

Salsa verde

  • 2,5 bosjes peterselie
  • 2,5 bosjes basilicum
  • 10 blaadjes salie
  • 2,5 tenen knoflook
  • 2 citroenen (sap)
  • 5 el kappertjes, grof gesneden
  • 5 ansjovisfilets
  • 2,5 zure augurken, in blokjes
  • 2,5 el mosterd
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten van de salsa verde, behalve de kappertjes en augurk, in een blender en mix goed glad. Voeg er olijfolie aan toe voor een smeuïg resultaat. Roer hier de kappertjes en blokjes augurk onder. Bewaar even gekoeld voor serveren.

  2. Maak de puree door de aardappelen te schillen en in stukken te snijden. Kook ze gaar in licht gezouten water, snij de broccoli in stukjes en voeg deze de laatste 5 minuten ook nog toe aan het kokend water.

  3. Snipper de ui fijn en bak glazig in boter. Giet de aardappelen en broccoli af en pureer. Meng de uien hieronder, samen met de yoghurt, verse kruiden en de lente-ui. Kruid af met peper en zout.

  4. Dep de vis droog, kruid met peper en zout, wentel ze in bloem en bak in gesmolten boter, 2 à 3 minuten per kant. Stoof de kerstomaatjes aan en … serveren maar! Werk af met wat extra bieslook.

Dit frisse en hartige gerecht werk je eenvoudig af met geroosterde pistachenoten of amandelen voor een knapperige toets. Je kan ook met groenten experimenteren: hoe lekker klinkt een zomerse stoemp van pastinaak in plaats van aardappel?