Auberges de Jeunesse : “We engageren ons al meer dan 10 jaar voor duurzaamheid”

“We engageren ons al meer dan 10 jaar voor duurzaamheid”

Sinds 2011 coördineert Denis Lannoye de diensten Catering en Bars van Auberges de Jeunesse in Wallonië en Brussel. Om in te spelen op de wensen van de gasten en de filosofie van Auberges de Jeunesse pakt hij samen met zijn keukenteams alle aspecten van de keuken duurzaam aan.

Hoe is Auberges de Jeunesse georganiseerd?

“In België beheren we vanuit ons hoofdkantoor in Brussel 10 jeugdherbergen in Wallonië en Brussel. De kleinste jeugdherberg telt 75 bedden, de grootste 350. Met een totaal van 1500 bedden zijn we goed voor gemiddeld 250.000 overnachtingen per jaar. We maken deel uit van het internationale Hostelling International-netwerk met meer dan 3000 jeugdherbergen.”

Hoeveel maaltijden serveren jullie per dag?

“We bieden verschillende warme en koude buffetten aan. Het bijzondere aan ons aanbod: het ontbijt zit in de overnachtingsprijs inbegrepen. Ik schat dat we elke dag gemiddeld 220 maaltijden serveren, vooral aan groepen die in de jeugdherbergen verblijven.”

Hoe zou je jullie aanbod omschrijven? Hoe is het duurzaam?

“We waken erover dat we biologische, fairtrade-, lokale, seizoensgebonden en bulkvoeding en -dranken kopen. Onze gasten houden ervan speciale bieren van lokale microbrouwerijen te ontdekken. De grote commerciële merken vermijden we zo veel mogelijk.”

“Concreet kopen we onze producten elke dag in bij foodservicebedrijven zoals Bidfood. Die bieden een breed assortiment aan biologische producten aan. We werken samen met lokale handelaars zoals slagers, bakkers en groentetelers, en met kleinere producenten zoals chocolademakers. We dragen ook het Green Key-label met trots. Dat wil zeggen dat we duurzaamheid overal en weloverwogen in het bedrijf toepassen.”

Wat hebben jullie in de keuken veranderd rond duurzaamheid?

“De keukenteams in onze jeugdherbergen bestaan uit 2 tot 4 personen. We staan erop dat ze duurzaam koken en hun keuken ook duurzaam beheren. Ze moeten seizoensgebonden, evenwichtige en gezonde menu’s serveren en altijd een vegetarisch alternatief aanbieden. Door ook onze productieoverschotten te verwerken, verminderen we het voedsel dat we moeten weggooien. Sinds de energiecrisis is ook het beheer van de energiekosten van onze keukens een belangrijk deel van onze duurzame aanpak.”

“We vragen onze teams om zichzelf constant ter discussie te stellen. Ze moeten hun menu’s afstemmen op de beschikbare producten en de behoeften van de gasten. We kunnen zeggen dat duurzaamheid echt een deel is van onze aanpak. Onze grootste uitdaging? Ons blijven aanpassen en tegelijk de kwaliteit en afwisseling garanderen waar iedereen zich in kan vinden.”

Wat is jullie favoriete duurzame recept?

“Zonder enige twijfel chili sin carne. Het is een makkelijk gerecht dat leuk is om klaar te maken en je de mogelijkheid geeft om met smaken te spelen. En het is een groot succes bij jongeren.”