Pastinaakwafeltjes met chocolade-sinaasappelijs

Pastinaakwafeltjes met chocolade-sinaasappelijs

10 personen

Ingrediënten

Voor de wafels

  • 1 kg pastinaak
  • 5 dl melk
  • 13 g droge gist
  • 188 g zelfrijzende bloem
  • 5 eieren

Voor het ijs

  • 300 g bittere chocolade
  • 12 eierdooiers
  • 150 g kristalsuiker
  • 400 ml melk
  • 600 ml slagroom
  • Rasp van 2 sinaasappels

Bereiding

  1. Maak het ijs best al een dag op voorhand. Begin met het fijnhakken van de chocolade.
  2. Klop daarna de eierdooiers met suiker luchtig op.
  3. Breng in een steelpan de melk en slagroom aan de kook en schenk dit heel rustig bij je dooiermengsel. Blijf goed kloppen! Doe dit daarna terug in een pan en warm op tot het een dikke vla is.
  4. Voeg aan dit mengsel de chocolade toe tot die helemaal opgelost is. Laat dit volledig afkoelen. Roer hier dan de sinaasappelrasp door en draai er in de ijsmachine ijs van.
  5. Maak nu de wafeltjes. Schil de pastinaken, snij ze in gelijke blokjes en kook ze gaar in zout water. Laat goed uitlekken!
  6. Meng de melk met de gist en mix de pastinaak erdoor, zodat je een glad mengsel krijgt.
  7. Splits de eieren en meng de bloem en de eierdooiers onder het pastinaakmengsel. Laat dit 30 minuten rusten onder plasticfolie. Klop hierna de eiwitten op en meng ze onder het beslag, dat je met peper en zout afkruidt.
  8. Warm je wafelijzer goed op en bak de wafeltjes. Serveer het ijs best in een kommetje apart op het bord, zodat het niet meteen smelt bij de wafeltjes.

Extra! Om het gerecht nog een extra touch te geven, meng je een snuf gemalen kardemom of speculaaskruiden door het wafeldeeg. De winter in een wafel!