Een duurzamer voedselsysteem start ook in jouw keuken

Een duurzamer voedselsysteem start ook in jouw keuken

Toegang tot gezonde, eerlijke en duurzame voeding voor iedereen in de wereld. Dat is de missie van Rikolto. De organisatie is wereldwijd actief, ook in België. Samen met scholen, supermarkten, bedrijven en burgers zet Rikolto projecten en campagnes op om van duurzame voeding de normaalste zaak te maken.

GoodFood@School

Katharina Beelen is programmacoördinator Duurzame Voeding bij Rikolto: “Al sinds 2006 helpen we grootkeukens om te verduurzamen. Van woonzorgcentra, kinderdagverblijven en ziekenhuizen tot kleine en grote bedrijfskeukens. Denk aan de studentenrestaurants van UAntwerpen, de centrale keuken van UZ Leuven-Gasthuisberg en de restaurants van IKEA Food. Vorig jaar sleepte het bedrijfsrestaurant van de VRT 2 vorkjes in de wacht van het gegeerde Good Food Kantine-label dankzij de trajectbegeleiding van Rikolto. De laatste jaren hebben we ons vooral vastgebeten in het basis- en secundair onderwijs. Met GoodFood@School stimuleren we niet alleen gezonde en duurzame voeding in de refter. Door duurzame voeding ook mee te nemen in de lessen en het schoolbeleid, willen we onze hele eetcultuur in de duurzame richting duwen. Tenslotte zijn de kinderen van vandaag de beslissers van morgen.”

Whole School Food Approach

“We nemen deel aan het Europese project SchoolFood4Change waarbij 43 partners uit 12 landen en 600.000 leerlingen in 16 steden en regio’s zijn betrokken. We werken aan de opwaardering van schoolmaaltijden en onderzoeken manieren om openbare aanbestedingen te verduurzamen. Rikolto is trekker van het deelproject Whole School Food Approach: een concrete en integrale aanpak die leerlingen aanzet tot gedragsverandering. Daarbij brengen we hen op een consequente manier in contact met de principes van duurzame voeding. In de les, in de refter, in het schoolbeleid, bij schoolactiviteiten, …”

Pilootsteden Antwerpen, Gent en Leuven

“We zijn gestart met een aantal pionierscholen en werken nu met pioniersteden: Antwerpen, Gent en Leuven. Onze missie is uiteindelijk om een heel voedselsysteem te veranderen. Dus als we alle scholen in 1 stad mee kunnen nemen, zetten we grotere stappen vooruit. We willen onze Whole School Food Approach echt laten uitgroeien tot een kwaliteitslabel. Er komt ook nog een toolkit voor steden en een to-dolijst voor scholen om praktisch mee aan te slag te gaan.”

“Wat doen we dan zoal in die pioniersteden? Wel, enerzijds testen we in scholen uit wat werkt en wat niet. In Antwerpen waren we bijvoorbeeld betrokken bij de voorbereidende fase van Smakelijke School, waarbij kleuter- en lagere scholen financiële en praktische steun krijgen om een ontbijt, boterhammenlunch of soep aan te bieden. Ook in Leuven en Gent begeleiden we pilootscholen en delen we onze geleerde lessen en aanbevelingen met de stad.”

“Anderzijds werken we aan een strategie om de goede praktijken op te schalen. Dat doen we met lokale overheden en andere partners via de School Food Councils. In Leuven en Gent ontwikkelen we bijvoorbeeld een twinningsysteem tussen boeren en scholen. In Leuven ondersteunden we lokale boeren om een logistiek platform op te richten: Kort’om Leuven. Afnemers zoals horeca, supermarkten, winkels, scholen en andere grootkeukens kunnen via dat platform verse producten zoals aardappelen, groenten, fruit, zuivel, vlees bestellen bij lokale boeren. In Gent bestaat ook al zo’n initiatief en andere steden volgen.”

Ook voor andere grootkeukens

“De strategie, toolkit en to-dolijst die we nu uitwerken voor de steden en scholen, kun je perfect vertalen naar een zorgcontext. Op 1 voorwaarde: als je je grootkeuken wilt verduurzamen, heb je een langetermijnvisie nodig, gedragen door de hele organisatie. Je moet weten waar je naartoe wilt. Daarom adviseren we altijd om een werkgroep op te richten. IKEA Food omschreef het heel mooi in zijn interne campagne: IKEA Food duurzamer maken is a never ending story. Verduurzaming is een proces waar je instapt en waar je permanent mee bezig bent. Rikolto België helpt daar heel graag bij. Grootkeukens kunnen altijd bij ons terecht voor een eerste vrijblijvend advies.”

6 criteria voor een duurzaam voedingspatroon

Om je voedingspatroon duurzamer te maken, formuleert Rikolto 6 criteria om mee aan de slag te gaan:

  • minder vlees, meer plantaardig
  • eerlijke handel
  • aandacht voor duurzame vis
  • minder voedselverspilling en afval
  • lokale en seizoensgebonden producten
  • werken met duurzaam geproduceerde producten.

Lees meer op ‘Duurzame grootkeukens’.