Italiaanse sfogliatelle
Italiaanse sfogliatelle
24 stuks
Ingrediënten:
- 500 g koelvers filodeeg
- 300 g zachte boter
- 100 g suiker
- 150 g semolina (fijn griesmeel)
- 1 vanillestokje
- 500 g ricotta
- 1 ei
- Rasp van 1 sinaasappel
- Poedersuiker om af te werken
Benodigdheden: bakpapier

Bereiding:
- Bestrijk een vel filodeeg met boter en rol strak op. Herhaal dit met het overige filodeeg en stapel op elkaar tot de rol een doorsnede van 6 cm heeft. Wrijf de volledige rol daarna in met boter, dek af met een vochtige theedoek en laat 6 uur rijzen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven) of 225 °C (elektrisch).
- Maak de vulling! Kook 450 ml water met de suiker en voeg al roerend de semolina toe tot er een dikke massa ontstaat. Laat met de deksel op afkoelen.
- Klop de massa in een keukenmachine los met ricotta, ei, sinaasappelschil en het vanillemerg tot een zijdezachte textuur.
- Snij de gekoelde rol deeg in plakken van 8 millimeter. Druk met je vingers het midden van het deeg naar buiten en maak plat tot een schelp.
- Vul deze schelp met de vulling en druk het deeg eromheen – niet volledig toe! Leg ze op het bakpapier en bak 45 minuten. Verlaag na 15 minuten de oven tot 150 °C (heteluchtoven) of 175 °C (elektrisch).
- Afkoelen maar! Bestrooi met poedersuiker voor een extra zoete smaak.
Handige tip! Gebruik een pastamachine om het deeg zo dun mogelijk te krijgen.