Umamirijke paddenstoelenburger met zoete aardappelfrietjes

Umamirijke paddenstoelenburger met zoete aardappelfrietjes

10 personen

Ingrediënten:

Zoete aardappelfrietjes

  • 2 kg zoete aardappel
  • Olijfolie

Groenten en saus

  • 10 hamburgerbroodjes
  • 5 rode uien
  • 10 teentjes knoflook
  • 50 g munt
  • 400 g Griekse yoghurt
  • 5 tl komijn
  • 5 tomaten
  • Een krop sla

Paddenstoelenburger

  • 875 g paddenstoelen (naar keuze of een mix)
  • 10 el koolzaadolie
  • 15 takjes verse tijm
  • 375 bruine bonen (uitgelekt gewicht)
  • 5 eieren
  • 15 el paneermeel
  • 125 g walnoten, grof gehakt
  • 312 g geraspte oude Goudse kaas

Bereiding:

  1. Maak de paddenstoelenburger. Snij alle paddenstoelen in kleinere stukjes, verhit op hoog vuur met een snuf zout en voeg dan de helft van de koolzaadolie, de knoflook en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.

  2. Verwarm de oven ondertussen op 200 °C, was en snij de zoete aardappel in staafjes en besprenkel met plantaardige olie. Bak ze 25 minuten tot ze krokant zijn.

  3. Spoel de bruine bonen af en dep droog, prak ze daarna in een kom. Meng hieronder de eieren, het paneermeel, de walnoten, paddenstoelen en de kaas. Vorm hiervan 10 burgers en bak ze gaar.

  4. Snij de ui in ringen, pers de knoflook en snij de munt fijn. Bak de uienringen aan en kruid met peper en zout.

  5. Meng de yoghurt met de munt, komijn en knoflook en kruid bij met peper en zout.

  6. Snij de hamburgerbroodjes doormidden, beleg met de burger, sla, tomaat, uienringen en yoghurtsaus. Serveer met de zoete aardappelfrietjes!

Mogen de frietjes wat feestelijker? Werk af met Parmezaanse kaas en wat truffelolie. Om ze extra krokant te maken in de oven, voeg je net voor het bakken een lepeltje maïzena toe.