Goulash pot pie met gebakken appels

Goulash pot pie met gebakken appels

10 personen

Ingrediënten

Voor de pot pie

  • 1,5 kg runderstoofvlees (in blokjes)
  • 4 el bloem
  • 4 grote uien
  • 3 rode paprika
  • 3 wortels
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 el paprikapoeder
  • 1 tl karwijzaad
  • 3 el tomatenpuree
  • 400 ml passata
  • 500 ml runderbouillon
  • 300 ml rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 1 eierdooier + 1 el melk

Voor de appels

  • 10 appels
  • 80 g walnoten of pecannoten
  • 50 g bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 50 g roomboter
  • Scheutje citroensap
  • Honing

Bereiding

  1. Meng het vlees met de bloem, zout en peper. Verhit daarna wat olie in een pan en bak het rondom bruin. Haal uit de pan.
  2. Fruit daarna de ui, de wortel, paprika en knoflook zacht. Voeg hier het paprikapoeder, het karwijzaad en de tomatenpuree aan toe en laat kort aanstoven.
  3. Voeg het vlees nu toe aan de pan met groenten. Blus af met de rode wijn en voeg daarna de bouillon, passata en laurier toe. Laat nu op een laag vuur enkele minuten pruttelen tot het vlees boterzacht is.
  4. Hol ondertussen de appels uit en besprenkel de binnenkant met wat citroensap om verkleuring te vermijden. Snij de inhoud (zonder klokkenhuis) in stukjes en voeg er de suiker, kaneel, gember en noten aan toe.
  5. Vul de appels met het mengsel, voeg een klontje boter toe aan de bovenkant en zet het hoedje terug op de appel.
  6. Zet de appels nu in een ovenschaal met een laagje water of appelsap en laat ze 30 minuten op 180 °C garen. Werk daarna af met wat honing.
  7. Verhoog de oven nu naar 200 °C en schep het vlees in kleine schaaltjes. Bedek dit met een stukje bladerdeeg en druk de randen goed aan. Maak hierbij enkele gaatjes in het deeg om de stoom in de oven te laten ontsnappen. Bestrijk met de mix van de eidooier en de melk en zet 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  8. Serveer side by side!

Serveertip! Serveer met een lepeltje komkommer-dillesalade of ingelegde rode ui om wat frisheid toe te voegen.